Cel de-al zecelea număr al publicaţiei culturale “Casa artelor”, realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Brăila, a fost lansat pe 29 martie 2023.

Şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu” Brăila, cu sprijinul Consiliului Judeţean Brăila şi al Primăriei Municipiului Brăila, a lansat pe 29 martie 2023, în sala de spectacole a instituţiei, numărul zece al publicaţiei culturale anuale „Casa artelor”.
Au avut alocuţiuni domnul prof. univ. dr. habil. Cristinel Munteanu, autori ai articolelor şi alţi invitaţi.
Lansarea a fost urmată de un moment artistic susţinut de: prof. Raluca Ciucă (pian), prof. Marian Stoian (saxofon) şi elevul Ciprian Lupoae (vioară); Corul mixt „Trison“ – dirijori prof. Marcica şi Ştefan Lupu; elevii Miruna Ilie (pian) şi Cristian Andrei (nai); elevul Adrian Bălan (chitară clasică).
De asemenea, a putut fi vizitată şi expoziţia de pictură „Culoare şi viaţă”, care a inclus lucrări realizate de doamna prof. Nela Constantinescu.

O EXPRESIE ARTISTICĂ A SINCRETISMULUI ORIGINAR

„Prin felul său de a fi, arta ne dă lecţii pline de sensibilitate, care îndeamnă la unitate şi la armonie. Terminologia de specialitate (din zona esteticii) ne oferă un exemplu foarte interesant: sincretism, termen pe care îl regăsim într-o formulă îndelung uzitată, şi anume sincretismul artelor. Puţini mai ştiu că vechiul cuvânt grecesc synkretismos semnifica ‘unirea comunităţilor’ şi că verbul corespondent, synkretizein, însemna chiar ‘a se (re)uni împotriva unui duşman comun’.
Dar care este, în acest caz, dușmanul comun? Ei bine, este unul care circulă sub diverse nume și înfățișări: incultura, lipsa de bun gust, impostura etc. Avem de-a face, așadar, cu un inamic proteic, pe care numai cineva cu simțul sigur al valorii îl poate depista și combate. Firește, simțul respectiv se educă. Școala Populară de Arte și Meserii „Vespasian Lungu” din Brăila exact cu aceasta se ocupă: formează simțul estetic al artiștilor în devenire, dar și al publicului, fiind și un adăpost solid pentru cei care se împotrivesc dușmanului menționat mai sus. O mărturisește, prin conținutul ei bogat, și revista Casa Artelor. Prezentul număr al publicației atestă din plin, încă o dată, temeinicia și rodnicia activităților desfășurate de către dascălii și elevii Școlii.”

Prof. univ. dr. habil. CRISTINEL MUNTEANU