Cel de-al şaselea număr al publicaţiei culturale “Casa artelor”, realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Brăila, a fost lansat pe 12 martie 2019.
Au avut alocuţiuni doamna Veronica Dobrin – ex-director al Teatrului „Maria Filotti” Brăila, autori ai articolelor, jurnalişti şi alţi invitaţi.
Lansarea a fost urmată de un moment artistic susţinut de: eleva Raluca Muşat – canto clasic (profesor Mariana Iordache), elevii Beliciu Leonard şi Marin Luca – pian (profesor Raluca Ciucă) şi Cvartetul de coarde „Pro Musica“ (coordonat de profesorul Ştefan Lupu).
De asemenea, a putut fi vizitată şi expoziţia de fotografie „O floare şi o fată” realizată de medicul Dragoş Prisacaru.
ŞASE ANI ÎN CASA ARTELOR
Pentru mine, întâlnirea cu Şcoala Populară de Artă „Vespasian Lungu“ este un prilej de aduceri aminte a anilor când am frecventat cursurile, dar mai ales a oamenilor care au cârmuit destinele ei şi cu care am colaborat o bună parte de vreme. Mă gândesc cu respect la doamna profesoară Paraschiva Moise, la domnul Anghel Furtună, la profesoara Marcica Lupu şi la fostul meu elev George-Romeo Bunea, foşti directori ai acestei instituţii şlefuitoare de talente.
Am cunoscut mulţi absolvenţi ai şcolii, mai ales de la clasele de canto, artă plastică, teatru, pian, percuţie şi altele. O reverenţă şi un omagiu pentru profesoara de canto Mariana Iordache şi pentru regretatul artist plastic Vespasian Lungu, ambii cu o activitate îndelungată şi cu rezultate notabile.
În peisajul cultural al Brăilei, Şcoala Populară de Artă este mereu prezentă prin spectacole, recitaluri, expoziţii, concursuri. Palmaresul concursurilor naţionale şi internaţionale la care au participat elevii Şcolii este o dovadă a interesului colectivului didactic şi al personalului de specialitate. Mulţi dintre absolvenţi cântă azi pe marile scene din ţară şi de peste hotare sau expun în mari galerii de artă. Pe unii dintre ei i-am întâlnit la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée“ sau la Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes. Printre ei, Florentina Soare, Carmen Topciu, Cătălin Petrescu, Ramona Zaharia, Cristian Bălăşescu, Miruna Iancu ş.a.
Şcoala Populară de Artă este o şcoală fără note şi fără catalog, unde elevii vin de dragul artei. Este o casă a artelor care te îmbie prin oferta sa educaţională, prin spaţiul îngrijit şi, mai ales, prin vocaţia dascălilor ei.
Este meritoriu interesul pentru apariţia revistei „Casa Artelor“, al cărei conţinut completează în mod fericit lipsa unei reviste culturale periodice, aducând în prim plan valorile culturale ale Brăilei, dar şi realizările Şcolii înscrise în istoria culturală a locului.
La sărbătorirea Centenarului Marii Uniri şi a 650 de ani de atestare documentară a oraşului nostru, Şcoala Populară de Artă poate să se mândrească cu un program împlinit şi rezultate pe măsură.
Felicitări!
Veronica Dobrin,
Ex-director al Teatrului “Maria Filotti” Brăila