Cel de-al cincilea număr al publicaţiei culturale “Casa artelor”, realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Brăila, a fost lansat pe 13 martie 2018.

Evenimentul a fost prefaţat de un moment artistic susţinut de  profesorii Vasile Gheorghe – la vioară şi Raluca Ciucă – la pian, elevii Luca Marin şi Alin Ghinea – duo pianistic (profesor îndrumător Raluca Ciucă), Florin Chiriac – la chitară şi Corul mixt „Trison“ – dirijat de profesorii Marcica şi Ştefan Lupu.

CINCI ANI ÎN CASA ARTELOR

Înființată acum cinci ani, la inițiativa regretatului Romeo Bunea, „Casa Artelor” a părut că și-a modificat, în timp, profilul, estompând ideea de început a unui raport de activitate, în favoarea unui conținut propriu revistelor de cultură. De fapt, „Casa Artelor”, cea de acum, înveșmântează subtil, în straiele elegante ale presei culturale, un bilanț complex al tuturor componentelor sale – muzică, arte plastice, coregrafie, teatru, arte vizuale. Întreg sumarul revistei – interviuri, însemnări, evocări, note de lectură, cronici muzicale, impresii de spectacol, confesiuni – construiește o dublă perspectivă: diversitatea activităților Școlii Populare de  Arte „Vespasian Lungu” și preocuparea pentru măiestrie și performanță.

Se spune că nu este mulțumire sufletească mai mare pentru un dascăl decât aceea de a-și vedea discipolul desăvârșind pașii făcuți împreună, în țară sau oriunde pe mapamond. Dar când discipolii devin ei înșiși dascăli cu faimă și însoțesc renumele lor cu cel al școlii unde s-au format e semn că locul de unde au izvodit e rodnic și păstorit cu multă pasiune. „Casa Artelor” a adus și aduce în fața noastră numeroase asemenea exemple. Și mai face un lucru de importanță extremă: așează pe panoplia timpului, asemenea unei cronici minuțioase, oamenii și faptele lor, așa cum au fost și așa cum sunt. Dacă un spectacol, un recital, sau un concert se sting odată cu lăsarea cortinei și eventual mai dăinuie o vreme în memoria spectatorilor, înscrierea acestora în paginile revistei le asigură locul în memoria comunității.

La cinci ani de la primul număr, „Casa Artelor” suplinește, fie și numai parțial, o revistă de cultură, pe care comunitatea artistică și literară a Brăilei o reclamă de multă vreme și care continuă să rămână un deziderat neîmplinit. Însă cel mai important este că această publicație a devenit, chiar de la primul număr, o elocventă carte de vizită a Școlii Populare de Arte „Vespasian Lungu” și tinde să fie la fel de prestigioasă precum instituția mamă.

Dr. Zamfir Bălan